Slovenská vláda čeká letos lepší vývoj domácí ekonomiky

17.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 17. června (ČTK) - Slovenská vláda zvýšila odhad letošního růstu domácí ekonomiky. Ministerstvo financí v nejnovější prognóze počítá s tím, že hrubý domácí produkt (HDP) země letos stoupne o 3,2 procenta oproti dosavadnímu odhadu 2,9 procenta. Novinářům to dnes řekl ministr financí Peter Kažimír.

Zlepšení výhledu ministerstvo zdůvodnilo zejména příznivým vývojem v prvním letošním čtvrtletí, kdy slovenské hospodářství vzrostlo o 3,1 procenta. To byl nejlepší výsledek od konce roku 2011.

\"Motorem růst zůstává i v tomto roce domácí poptávka. Pokračující trend rostoucích podnikových úvěrů spolu s návratem stavebnictví do černých čísel a výstavba nové karosárny v bratislavské automobilce předznamenávají svižný růst investic,\" uvedlo ministerstvo financí. Ekonomiku podle úřadu podpoří i slabší euro a program Evropské centrální banky zaměřený na nákup státních a dalších dluhopisů v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky.

Prognóza počítá s tím, že HDP Slovenska v příštím roce vzroste o 3,7 procenta, v dalších dvou letech by slovenská ekonomika měla přidat shodně o 3,6 procenta. Loni HDP Slovenska stoupl o 2,4 procenta.

Rychlejší růst ekonomiky přispěje podle ministerstva financí ke snižování nezaměstnanosti, která by se na Slovensku v roce 2018 poprvé od globální ekonomické krize měla dostat na jednocifernou hodnotu z loňských 13,2 procenta.

Optimističtější než slovenské ministerstvo financí je slovenská centrální banka, která v poslední prognóze z minulého týdne ponechala výhled letošního růstu ekonomiky země na úrovni 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK