Řecko se s věřiteli stále nedohodlo, jednat se má opět v sobotu

25.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Atény 25. června (ČTK) - Zadlužené Řecko se ani dnes nedohodlo s mezinárodními věřiteli a s ostatními státy eurozóny na vyřešení jeho kritické finanční situace. Ministři financí eurozóny a zástupci dalších věřitelských institucí se mají s řeckými zástupci sejít opět zřejmě v sobotu a jednat o další úvěrové pomocí výměnou za tvrdé vnitřní reformy v Řecku. Podle zdrojů z blízkosti německé kancléřky Angely Merkelové musí dojít k dohodě nejpozději o víkendu před pondělním otevřením finančních trhů.

Mezinárodní věřitelé Řecka - Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond - ve středu odmítli velkou část návrhů řecké vlády na řešení dluhové krize, protože by podle nich vedly k další recesi ekonomiky. Přišli s vlastními protinávrhy, které zase zavrhly Atény. Ty měly dnes tedy přijít s novou koncepcí, ale nakonec to nestihly.

Ministři financí zemí sdílejících euro tak na dnešním bruselském jednání měli jen parametry věřitelských institucí, s nimiž ale zatím Řecko nevyjádřilo souhlas. Další rozhovory tak ztratily smysl a nové setkání bylo podle diplomatických zdrojů stanoveno na sobotu dopoledne. Podle řeckého ministra financí Janise Varufakise si jeho kolegové prohlédli oba dosavadní návrhy a někteří prý kritizovali i to, co prosazují věřitelé.

\"Rozhodnutí je nyní pouze na řeckých úřadech,\" upozornil německý ministr financí Wolfgang Schäuble s tím, že mezi oběma stranami teď panují spíše rozdíly.

Řecký premiér Alexis Tsipras řekl, že je přesvědčen o schopnosti Řecka a jeho věřitelů dosáhnout dohody o finanční záchraně země, a to navzdory obtížím při jednání a krátkému času, který na rozhovory zbývá. Jiný vysoký představitel řecké vládní levicové strany SYRIZA označil nové návrhy mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize za vydírání.

Podle českého prezidenta Miloše Zemana je pravděpodobnost vystoupení Řecka z eurozóny vyšší než padesátiprocentní. Západní banky se prý už na tuto možnost připravily a stáhly svá aktiva z řeckých bank.

Evropská centrální banka (ECB) dnes nechala klíčový zdroj financování pro řecké banky beze změn. Pro řecké banky je program nouzového financování (ELA) jedinou náhradou za odliv vkladů a ECB strop úvěrů v rámci tohoto programu podle zdrojů nezměnila už druhý den po sobě. Německý člen rady ECB dnes nouzový program opět zkritizoval.

Program úvěrů, jejichž strop je nyní kolem 89 miliard eur, podle zdrojů Reuters znepokojuje i jiné členy rady ECB. Ti však o tom prý nechtějí hovořit nahlas, aby se jim nevytýkalo, že vyvolali finanční kolaps Řecka.

Akciové trhy ve Spojených státech ve středu oslabily kvůli přetrvávající nejistotě kolem dalšího osudu silně zadluženého Řecka. Nejistota tlačí investory k prodeji rizikovějších aktiv, jako jsou právě akcie.

Z vyjádření bankéřů na konferenci pořádané Mezinárodním finančním institutem (IIF) ve Frankfurtu vyplývá, že takzvaný brexit, tedy možnost, že Británie v budoucnu opustí Evropskou unii, znepokojuje evropské bankéře mnohem víc než vyhlídky na brzký odchod Řecka z eurozóny (tzv. grexit).

Řecký list To Vima má dojem, že v rámci Evropské unie funguje skupina politiků, která přímo o grexit usiluje, protože Atény nejsou s to držet krok s přísnými pravidly měnové unie a překážejí i snahám o větší integraci eurozóny mimo jiné koordinací fiskálních politik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK