ČSÚ: V 1. čtvrtletí roku stouply zisky firem i příjmy domácností

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - V prvním čtvrtletí letošního roku stoupla v Česku meziročně ziskovost firem na 49,7 procenta, což bylo o 1,3 procentního bodu více než před rokem. Rostly i měsíční příjmy domácností, a to o 2,7 procenta na 20.500 korun na obyvatele. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Domácnostem stoupaly také výdaje, dokonce rychleji než příjmy, ale přesto výši příjmů nepřesáhly.

Na začátku roku si polepšila česká ekonomika celkově. Podle upřesněných údajů z konce května se hrubý domácí produkt, tedy peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na území Česka, zvýšil meziročně o 4,2 procenta. Zlepšení dokládají i dnešní podrobnější údaje ČSÚ z národních účtů. \"Ziskovost podniků se přiblížila předkrizovým hodnotám,\" sdělili statistici.

Růst ekonomiky zaznamenaly podle statistik kromě podniků i domácnosti. Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele stoupl téměř o tři procenta na 20.500 korun. Také průměrný měsíční příjem ze zaměstnání se podle ČSÚ zvýšil, a to o dvě procenta na 25.821 korun.

Ještě výrazněji rostla v prvním čtvrtletí měsíční spotřeba domácností, která se oproti loňsku zvedla o 3,5 procenta. Stále byla ale s hodnotou 19.159 korun nižší než průměrné příjmy. \"K rychlejšímu růstu výdajů domácností přispěly předměty dlouhodobé spotřeby, které jsou zejména z dovozu. Domácnosti tak částečně realizovaly odkládanou spotřebu z minulých let,\" uvedli statistici.

Větší nákupy domácností se odrazily i na objemu uspořených peněz. Míra úspor byla totiž v prvním čtvrtletí o 9,4 procenta nižší než před rokem. Míra investic naopak stoupla o 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK