Slovinsko prodalo banku NKBM americkému fondu Apollo a EBRD

30.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lublaň 30. června (ČTK) - Slovinsko prodalo druhou největší banku v zemi Nova KBM (NKBM) americkému investičnímu fondu Apollo Global Management a Evropské bance pro obnovu a rozvoj (EBRD) za celkem 250 milionů eur (6,8 miliardy Kč). Oznámil to dnes slovinský úřad, který prodej organizoval, ve společném sdělení s kupci banky.

Americký fond bude mít na NKBM 80 procent, zbylých 20 procent bude vlastnit EBRD. Její výkonný ředitel Nick Tesseyman uvedl, že banka bude s novým většinovým vlastníkem úzce spolupracovat na restrukturalizaci banky, kterou musel slovinský stát předloni zachraňovat.

NKBM je jednou z 15 společností, které vláda v roce 2013, kdy se země ocitla na pokraji dluhové krize, určila k privatizaci. Dosud byly z tohoto seznamu prodány jen tři podniky a letos vláda rozběhla privatizaci telekomunikačního operátora Telekom Slovenije.

Vláda v únoru uvedla, že hodlá prodat postupně většinu bank. Slovinské banky se v roce 2013 dostaly do problémů kvůli vysokému objemu špatných úvěrů a vláda na jejich sanaci musela vynaložit více než tři miliardy eur. Země se kvůli tomu jen těsně vyhnula potřebě požádat eurozónu o záchranný úvěr.

Od vyhlášení nezávislosti v roce 1991 se Slovinsko zdráhalo prodat své velké banky a další společnosti. Stát tak nadále přímo kontroluje zhruba polovinu ekonomické aktivity v zemi a 60 procent bankovních aktiv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK