EPH dokončil převzetí elektráren v Itálii od společnosti E.ON

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Energetický a průmyslový holding (EPH) dokončil převzetí šesti plynových a jedné uhelné elektrárny v Itálii, které dosud provozovala společnost E.ON. ČTK o tom dnes informoval mluvčí holdingu Daniel Častvaj. Dodal, že převzetím se završuje dohoda, kterou obě strany avizovaly již letos v lednu a v květnu ji odsouhlasila Evropská komise. Výši transakce ani způsob financování EPH nesdělil, italská média loni v prosinci odhadovala cenu akvizice na téměř 60 miliard korun.

\"Zdůrazňuji, ze naše strategie v Itálii je dlouhodobá a zaměřená na další rozvoj, včetně zájmu o další akvizice,\" řekl dnes předseda představenstva EPH Daniel Křetínský. Křetínský vlastní holding spolu dalším podnikatelem Patrikem Tkáčem a finanční skupinou J&T.

Zdroje, které EPH v Itálii převzal, mají celkový instalovaný výkon 4500 MW, tedy vyšší než je výkon tuzemských jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady. Z toho 3900 MW tvoří kapacita plynových elektráren, zbytek, asi 600 MW, pak představuje výkon černouhelné elektrárny Fiume Santo na ostrově Sardinie.

EPH nyní zahrnuje čtyři desítky podniků z Česka, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem.

Italská akvizice není jedinou, kterou holding v poslední době učinil. Na přelomu roku dokončil EPH převzetí černouhelné elektrárny Eggborough u britského Leedsu. Na rozdíl od polostátní společnosti ČEZ podal holding na začátku května závaznou nabídku na koupi podílu ve Slovenských elektrárnách (SE), který plánuje prodat italská společnost Enel.

Společnost EP Energy, která spravuje energetické aktivity holdingu pak v úterý oznámila, že koupila od francouzské firmy EdF podíl 95,6 procenta v maďarských teplárnách Budapesti Erömü, které dodávají 60 procent spotřeby tepla maďarského hlavního města Budapešti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK