Babiš se s hejtmany nedohodl o navýšení příjmů pro kraje

01.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dnes s hejtmany nedohodl na zvýšení příjmů pro kraje o 3,5 miliardy korun na příští rok. Novinářům to po jednání vlády a Asociace krajů ČR (AKČR) řekli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a šéf asociace Michal Hašek (ČSSD). Peníze navíc měla krajům zajistit novela zákona o rozpočtovém určení daní. Babiš chce odložit její platnost o jeden rok.

Kraje by podle novely mohly od roku 2016 dostat více peněz ze státní kasy díky vyššímu podílu na výnosech daně z přidané hodnoty (DPH). V současnosti získávají kraje u DPH 7,86 procenta z celkového výnosu a obce 20,83 procenta. Nově by kraje měly mít z DPH 8,92 procenta, u obcí zůstane podíl stejný. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na výnosech z daní snížen. Na vrácení k původnímu stavu se vláda s kraji dohodla loni v červnu.

Premiér Sobotka navýšení krajských rozpočtů podporuje. Případné odložení podmiňuje mimořádnou rozpočtovou dotací, která by krajům chybějící peníze nahradila. Šéf asociace Hašek dodal, že ministr financí Babiš krajům zatím nenabídl žádnou alternativu. Jednání mezi hejtmany a ministerstvem financí budou dál pokračovat.

Krajům a obcím klesl podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty za vlády Petra Nečase (ODS). Tehdy v době hospodářské krize bylo cílem získat peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu. Zároveň se měnilo rozpočtové určení u obcí, kdy si menší obce polepšily na úkor velkých měst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK