Pokračuje napětí kolem řecké krize před nedělním referendem

02.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Brusel 2. července (ČTK) - Ve vývoji kolem řecké dluhové krize se dnes zatím neočekávají výraznější změny. Po středečním rozhodnutí zemí eurozóny nepokračovat s Řeckem ve vyjednávání o případném novém programu mezinárodní pomoci do vyústění nedělního referenda, ale poroste napětí kolem umrtvování ekonomiky vinou zavřených bank.

Řecký premiér Alexis Tsipras, který ve středu opět naléhal v televizním projevu na občany, aby hlasovali pro odmítnutí dohody s věřiteli, má dnes na programu setkání s vůdcem koaličních Nezávislých Řeků a ministrem obrany Panosem Kammenosem. Toho by měl podle všeho ubezpečit o tom, že nehodlá zvýrazňovat úsporná opatření ve výdajích na obranu v rámci šachů kolem vyjednávání s mezinárodními věřiteli.

Očekává se, že před bankomaty se budou dál tvořit fronty obyčejných lidí, kteří si mohou na den vybrat 60 eur (1640 Kč), a důchodců, kteří mají nárok v tomto týdnu jen na 120 eur (3280 Kč).

Země tak bude v očekávání pátečního verdiktu nejvyššího správního soudu ohledně ústavnosti referenda, proti jehož pořádání podali stížnost dva řečtí občané. Podle ústavních právníků se ale nepředpokládá, že by soud hlasování zmařil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK