Ropa výrazně zdražuje, trh sází na pomalejší růst úroků v USA

02.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně zpevňují, jejich růst pozdě odpoledne dosahoval téměř dvou procent. Zpomalení růstu zaměstnanosti ve Spojených státech totiž podle analytiků signalizuje, že americká centrální banka (Fed) nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Poptávku po ropě podpořilo rovněž očekávání růstu spotřeby benzinu během letním motoristické sezony ve Spojených státech.

 

Cena severomořské ropy Brent vykazovala krátce po 17:00 SELČ nárůst o více než dolar a pohybovala se nad hranicí 63 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) přidávala téměř dolar a blížila se k 58 dolarům za barel.

Ceny ropy tak smazaly část ztrát ze středy, kdy Brent zlevnil o 2,5 procenta a WTI dokonce o čtyři procenta. Výraznějšímu oživení cen nicméně brání nejistota kolem řecké dluhové krize a kolem jednání o íránském jaderném programu.

Americký dolar dnes oslaboval kvůli vyhlídkám na pozdější zvyšování úroků v USA. Americká ekonomika v červnu podle dnešních údajů vytvořila asi 223.000 nových pracovních míst. Nárůst byl tak nižší než v květnu a mírně zaostal i za očekáváním analytiků. Slabší dolar snižuje ceny ropy i dalších komodit z pohledu držitelů jiných měn, což obvykle podporuje poptávku.

\"Vzhledem ke středečnímu propadu a slabšímu dolaru je přirozené, že trh s ropou směřuje vzhůru,\" řekl agentuře Reuters analytik Matt Smith ze společnosti Clipperdata. \"Obchodování ale zřejmě provází určitá nervozita kvůli dlouhému víkendu a čekání na vývoj kolem Řecka,\" dodal.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 63,11 62,01 New York - Nymex WTI srpen 57,86 56,96

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK