Ceny ropy kvůli Řecku a Číně druhý den za sebou prudce klesají

07.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. července (ČTK) - Ceny ropy dnes druhý den za sebou prudce klesají. Investoři přesouvají své peníze z ropy do bezpečnějších investic kvůli obavám z odchodu Řecka z eurozóny a přetrvávajícímu propadu čínských akcií. Na ceny ropy má vliv i jednání o dohodě o íránském jaderném programu a situace v Libyi.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:20 SELČ klesla o 1,15 dolaru na 55,39 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 1,8 dolaru na 50,73 dolaru za barel. V pondělí cena americké ropy klesla o sedm procent, což byl nejvyšší denní propad od počátku února.

\"Americký dolar a státní dluhopisy jsou to, co lidé právě teď kupují,\" uvedl analytik makléřské společnosti Powerhouse David Thomson.

Řecko dnes před mimořádným summitem eurozóny v Bruselu překvapivě nepředložilo žádné nové písemné návrhy na dohodu o mezinárodní finanční pomoci této zadlužené zemi. Podle nejmenovaného zdroje, který citovala agentura Reuters, se řecká delegace omezila na mlhavý slib, že tak učiní \"možná\" ve středu.

Čínský akciový trh klesl od června o 30 procent, což přimělo vládu zavést sérii podpůrných opatření pro stabilizaci akcií. Tato opatření však měla zatím omezený dopad.

Na vývoj na trhu s ropou má vliv rovněž odhodlání Íránu uzavřít jadernou dohodu s globálními mocnostmi. Země tak bude moci dodávat na trh více ropy, což má negativní dopad na cenu ropy, protože trh je nyní již přezásobený. Cenu tlačí dolů také obnovení činnosti důležitého ropného terminálu v Libyi.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 55,39 56,54 New York - Nymex WTI srpen 50,73 52,53

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK