Prodej aut v Rusku v pololetí klesl o více než třetinu

08.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 8. července (ČTK) - Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku se v letošním prvním pololetí meziročně snížil o 36 procent na 782.000 vozů. Oznámilo to dnes podnikatelské sdružení AEB. Současně zhoršilo celoroční výhled pro ruský automobilový trh. V samotném červnu přitom pokles prodeje zpomalil na 30 procent z květnových 38 procent.

Ruský automobilový trh se stal obětí slábnoucí ruské ekonomiky, na kterou doléhají nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. V celém letošním roce by podle červnové prognózy ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova mohl prodej aut klesnout o 25 až 50 procent.

AEB nyní předpokládá, že prodej aut letos klesne o 36 procent na 1,55 milionu vozů z loňských 2,49 milionu. V předchozí prognóze přitom sdružení počítalo s poklesem o 24,5 procenta na 1,89 milionu vozů, připomíná agentura Reuters.

Se slabou poptávkou v Rusku se nyní potýká i mladoboleslavská Škoda Auto. Té podle údajů AEB prodej na ruském trhu v červnu meziročně klesl o 44 procent na 4405 vozů. V celém prvním pololetí se tak snížil o 33 procent na 28.043 aut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK