Řecké banky zůstanou uzavřené do pátku

08.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 8. července (ČTK) - Řecké banky zůstanou uzavřené do pátku. Ministerstvo financí v Aténách to zdůvodňuje tím, že pohyb kapitálu v zadlužené zemi zůstává dál pod kontrolou, informovala agentura Bloomberg. Peněžní ústavy jsou mimo provoz od minulého týdne v pondělí poté, co jim Evropská centrální banka (ECB) odmítla zvýšit objem nouzového financování. Oficiálně se měly banky znovu otevřít toto úterý, pak byl tento krok odložen na čtvrtek.

Náměstek ministra pro reformu státní správy Jorgos Katrugalos v řeckém rozhlasu už v úterý vyjádřil pochybnosti o tom, že by se banky mohly otevřít tento týden.

Příslušný dekret podepíše v průběhu dne nový ministr financí Euklidis Tsakalotos. Podle deníku Kathimerini by nemělo dojít k změnám v mezibankovních transakcích.

Zatím ale není jasné, zda bude i nadále platit povolený výběr 60 eur (zhruba 1600 Kč) na majitele účtu denně a 120 eur týdně u důchodců. Ministr hospodářství Jorgos Statchakis před dvěma dny řekl, že by měl být tento limit zachován až do pátku, pokud ECB objem nouzového financování nezmění.

Řekové v nedělním referendu odmítli podmínky věřitelů pro uvolnění další finanční pomoci. Atény nyní chtějí se zástupci eurozóny znovu jednat o přísunu peněz a odpisu dluhů, aby odvrátily hrozící státní bankrot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK