Čína zakázala akcionářům s podílem více než 5 pct. prodávat akcie

08.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 8. července (ČTK) - Čínská komise pro regulaci cenných papírů zakázala všem akcionářům s podílem v některé z firem vyšším než pět procent v příštích šesti měsících prodávat akcie. Toto opatření má zmírnit tlak na akciových trzích v Číně. Od poloviny června akcie v Číně klesly o 30 procent.

Zákaz se vztahuje také na výkonné představitele firem a členy správní rady, kteří mají akcie, bez ohledu na velikost podílu, který vlastní. Komise na svých internetových stránkách varovala, že přísně zakročí vůči všem akcionářům, kteří toto pravidlo poruší, napsala agentura Reuters.

Čína se již delší dobu snaží zastavit propad akciových trhů, žádné z opatření však zatím nepomohlo. Vláda mimo jiné pozastavila primární nabídky akcií, nakupuje akcie prostřednictvím státních fondů a poskytla úvěry makléřským firmám, aby je přiměla nakupovat akcie. Snížila také poplatky z obchodování. Úřady rovněž již pozastavily obchodování s více než polovinou firem obchodovaných na dvou hlavních burzách v Číně.

Podle některých globálních investorů by mohl propad čínských akcií představovat pro světové hospodářství větší riziko než současná krize v eurozóně. Analytici společnosti Bank of America Merrill Lynch předpokládají, že pokles čínského trhu povede k dalšímu zpomalení hospodářského růstu, k poklesu firemních zisků a ke zvýšenému riziku finanční krize.

Výprodej na čínském akciovém trhu odstartoval poté, co se indexy od loňského listopadu do poloviny letošního června více než zdvojnásobily. Za prudkým vzestupem stáli zejména drobní investoři, využívající k nákupům akcií vypůjčené peníze.

K zahájení výprodeje přispěla vlna nových akciových emisí, obavy ze zpřísnění pravidel pro výpůjčky k nákupům akcií, nejistota ohledně domácí měnové politiky a snaha vybrat si dosažené zisky před koncem pololetí. Propad za poslední tři týdny už smazal většinu zisků předešlých osmi měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK