Japonský jen kvůli vývoji v Číně a Řecku posiluje

08.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. července (ČTK) - Japonský jen dnes posiluje a vůči dolaru stoupl nejvýše za sedm týdnů. Investoři kupují jen, který je považován za bezpečnou investici v době nejistot, protože je vystrašil propad čínských akcií a stále nevyřešená řecká dluhová krize. Prodloužení termínu pro řešení řecké krize však stabilizovalo kurz eura vůči dolaru.

Kolem 17:20 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,8 procenta na 1,1083 USD a k jenu kleslo o 0,5 procenta na 133,93 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 1,3 procenta na 120,85 JPY. Ke koši předních světových měn dolar klesl o půl procenta na 96,384 bodu.

Atény mají do čtvrtka předložit plány reforem, na základě kterých chtějí od věřitelů další peníze. Konečný termín pro uzavření dohody byl stanoven na konec týdne.

\"Řecko a Čína jsou nyní v čele zájmu investorů, i když Čína je větší faktor a to kvůli své velikosti a úloze globálního hráče na trhu,\" uvedl šéf investiční společnosti SVB Asset Management Ninh Chung.

Čínské akcie dnes pokračovaly v prudkém propadu. Čínský regulátor varoval, že investoři zřejmě propadli panice. Investoři se čínských akcií zbavují navzdory novým opatřením úřadů ke stabilizaci trhu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK