Důvěra investorů v německou ekonomiku klesla nejníže za 8 měsíců

14.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. července (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc dále zhoršila a index důvěry klesl nejníže za osm měsíců. Náladu investorů ovlivnila řecká dluhová krize a pokles čínských akcií. Uvedl to dnes mannheimský institut ZEW, dodal však, že vliv řecké krize i vývoje čínských akciových trhů nebyl tak výrazný, jak se čekalo.

Měsíční index důvěry klesl na 29,7 bodu z červnové úrovně 31,5 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles až na 29 bodů. Index je založen na anketě u 223 analytiků a investorů z období od 29. června do 13. července.

Ukazatel současné ekonomické situace se naopak zvýšil o jeden bod na 63,9 bodu. Analytici u něj čekali propad na 60 bodů.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni ekonomika stoupla o 1,6 procenta a zaznamenala nejrychlejší růst za poslední tři roky. V prvním čtvrtletí ale zpomalila meziroční růstové tempo na 1,1 procenta z růstu 1,6 procenta v závěru loňského roku. Letos německá vláda očekává zvýšení hrubého domácího produktu o 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK