Pojišťovny odhalily letos tisíce podvodů za stovky milionů Kč

15.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Pojišťovacích podvodů v Česku letos přibylo. Detektivové pojišťoven jich v 1. pololetí odhalili tisíce za celkem stovky milionů korun. Nejvíce případů bylo tradičně v Praze a Středočeském kraji. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Nadále převládají podvody v pojištění aut, stále více jich je v úrazovém pojištění.

V prvním pololetí odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody za 264 milionů Kč a ve srovnání se stejným obdobím loni jde o nárůst o 20 milionů korun. Největší objem odhalených pojistných podvodů hlásí Praha a Středočeský kraj, nejméně kraj Zlínský a Vysočina.

\"Trendem poslední doby je zvýšení počtu pokusů o pojistné podvody v úrazovém pojištění a s tím související častější vědomé zapojení lékařů do páchání této trestné činnosti,\" řekl dnes ČTK ředitel Útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti ČP Michael Maierl.

Detektivové Allianz za prvních šest měsíců letošního roku odhalili podvody za 129 milionů korun, což je o 33 milionů více než během prvních šesti měsíců roku 2014. Počet prošetřovaných případů vzrostl o 278 na 1552, upozornil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Specialisté Kooperativy prošetřovali přes 500 podezřelých případů. \"Podvodné jednání se nám podařilo prokázat u 336 případů, z toho ve 275 případech jsme podali na pachatele trestní oznámení. Další stovky případů odhalili přímo pracovníci likvidace. Celková uchráněná hodnota přesáhla 80 milionů Kč,\" informoval vedoucí bezpečnostního odboru v pojišťovně Vojtěch Stavný. Ve stejném období 2014 to bylo 180 odhalených podvodů a uchráněná hodnota dosáhla 127 milionů Kč.

Nejvýznamnější událostí prvního pololetí bylo podle něj ukončení vyšetřování doposud největšího organizovaného podvodu v životním pojištění, akce Medical. V květnu oznámila Policie ČR zahájení trestního stíhání asi 20 osob, kterým prokázala podezření ze spáchání trestného činu pojistného podvodu. Organizovaná skupina působila zejména v severních Čechách.

Detektivové Generali odhalili během prvního pololetí pojistné podvody za téměř 23 milionů korun. \"Přestože meziročně objem odhalených podvodů klesl ze 34 na 23 milionů korun, z dlouhodobého hlediska vykazuje růst. Například před třemi lety zabránili detektivové škodám v uvozovkách jen za 17 milionů korun. Navíc řada případů je stále v šetření, konečný účet tedy může být mnohem vyšší,\" připomněl mluvčí Generali Jiří Cívka. Největší podíl pojistných podvodů podle něj spadá do podnikatelského majetkového a odpovědnostního pojištění.

Specialisté České podnikatelské pojišťovny prověřovali 112 podezřelých případů. V polovině z nich bylo prokázáno podvodné jednání a pojistné plnění bylo zamítnuto. Nejvíce pokusů o podvodná jednání zaznamenala tradičně v pojištění vozidel. \"Organizované skupiny pachatelů úmyslně vyvolávají dopravní nehody a její účastníci si pouze vyměňují role. Při některých nehodách vystupují v postavení poškozeného nebo pojištěného, jako svědci či řidiči,\" uvedl vedoucí oddělení vyšetřování ČPP Aleš Haisl.

Nárůst případů ČPP zaznamenala u životního a úrazového pojištění. Typickým příkladem je účelové uzavírání pojištění denního odškodného za léčení úrazu s cílem inkasovat plnění za smyšlené úrazy podložené falešnými lékařskými zprávami nebo za úrazy, u kterých nebyl jednoznačně doložen průběh léčení. \"Roste počet případů, kde při šetření pojistné události odhalíme, že klient při uzavření pojistné smlouvy záměrně uvedl nepravdivé údaje o svém zdravotním stavu,\" doplnil Haisl.

Podle světových statistik patří mezi podvody zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK