ECB nechala sazby beze změny, čeká se na její kroky vůči Řecku

16.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 16. července (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) ponechala po dnešním zasedání svou základní úrokovou sazby na rekordním minimu 0,05 procenta. Čeká se, zda ECB uvolní ještě dnes řeckým bankám dodatečné peníze poté, co řecký parlament schválil první balík reforem požadovaných eurozónou jako podmínku pro zahájení rozhovorů o novém záchranném balíku pro zadluženou zemi.

Zvýšení stropu v rámci programu nouzového financování (ELA) z nynějších 89 miliard eur, kde jej ECB udržuje už tři týdny, by bylo prvním krokem ke znovuotevření řeckých bank, které jsou zavřené už déle než dva týdny. Podle zdrojů agentury Reuters to ale ECB udělá až poté, co eurozóna schválí Řecku uvolnění překlenovacího úvěru v částce sedmi miliard eur. Atény díky tomu budou moci do termínu 20. července uhradit ECB splatný úvěr 3,5 miliardy eur plus úroky.

K měnové politice i k otázkám spojeným s Řeckem se bude na tiskové konferenci vyjadřovat šéf ECB Mario Draghi. Podle analytiků by měl potvrdit, že banka hodlá do finančního systému minimálně do září příštího roku pumpovat kolem 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) měsíčně, a celkově tím vložit do ekonomiky asi bilion eur. Tento program ECB oznámila v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně.

ECB srazila základní úrokovou sazbu na rekordní minimum loni v září, kdy také oznámila, že začne poprvé dodávat do ekonomiky eurozóny dodatečné peníze prostřednictvím nákupů krytých dluhopisů a dalších cenných papírů od komerčních bank. K razantním opatřením centrální banku přimělo oslabování západoevropské ekonomiky a pokles inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK