Češi v prvních žádostech o dotaci z EU chtějí 39 miliard korun

16.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Češi už zaregistrovali 1061 prvních žádostí o dotace v novém programovém období 2014 až 2020. Na své projekty chtějí z fondů EU 38,79 miliardy korun. Vyplývá to z aktuální statistiky zaregistrovaných žádostí, kterou na dnešním setkání s novináři prezentovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

 

Monitorovací systém MS2014+ dnes ráno registroval celkem 5540 založených žádostí v celkovém objemu 52,64 miliardy korun. Žadatelé však dosud zaregistrovali pouze necelou pětinu z nich.

První výzvy k předkládání projektů vypsalo dosud pouze ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Celkem jde o 17 výzev z Operačního programu (OP) Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a osm z OP Zaměstnanost. Operační program Životní prostředí, který spadá pod ministerstvo životního prostření, vydal podrobná avíza pro osm výzev.

Příjem předběžných žádostí zahájilo MPO v pondělí 1. června, pro těchto prvních 15 výzev vyčlenilo 15,3 miliardy korun. Nejvíce peněz, shodně čtyři miliardy korun, jsou připraveny na inovační projekty a úspory energií v budovách. Další dvě miliardy mají jít na podporu výzkumu ve firmách, stejně peněz je připraveno na regeneraci a opětovné využití takzvaných brownfieldů a 1,5 miliardy korun na ICT technologie.

Zájemci o dotaci však nyní mohou podávat pouze takzvané rezervační žádosti, příjem plných žádostí bude možný až od září. \"Registrační žádosti jsou důležité k tomu, když žadatel následně uspěje při vyhodnocení projektu, tak výdaje od data zaregistrování se můžou proplatit z evropských fondů,\" vysvětlil při vyhlášení výzev smysl registračních žádostí náměstek ministra Tomáš Novotný. Zdůraznil, že žádné výdaje vzniklé před registrací žádosti nepůjdou z dotace zaplatit.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, které spadá právě pod MPO, byl prvním, který letos na konci dubna Česku schválila Evropská komise. Peníze z tohoto operačního programu mají směřovat hlavně na podporu znalostní ekonomiky. Prioritou má být posílení výzkumu v podnicích a jejich propojení s univerzitními sítěmi.

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun). V nové sedmiletce se snížil počet operačních programů, strukturálních je osm. Doplňují je Operační program rybářství a Program rozvoje venkova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK