Akcie v USA oslabují, Dow Jonesův index je nejníže za pět měsíců

27.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. července (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech zahájily týden poklesem. Z části tak reagovaly na masivní výprodej čínských akcií, který posílil obavy ohledně vyhlídek čínské ekonomiky. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, sestoupil na nejnižší úroveň za posledních pět měsíců.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o 0,7 procenta na 17.448 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel půl procenta na 2070 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite odepisoval 0,8 procenta na 5047 bodů.

Hlavní index čínských akcií CSI 300 uzavřel dnešní obchodování propadem o 8,55 procenta, což představuje nejprudší denní pokles za více než osm let. Dolů dnes přitom zamířily také komoditní trhy, ceny ropy se například propadly na čtyřměsíční minima.

Investoři pozorně sledují údaje o vývoji ekonomiky USA, které by mohly naznačit, kdy začne americká centrální banka (Fed) zvyšovat úrokové sazby. V úterý začíná dvoudenní zasedání Fedu, analytici ale předpokládají, že se úroky zvýší nejdříve na zářijovém zasedání.

Výrazný pokles dnes utrpěly akcie automobilky Fiat Chrysler. Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) totiž firmě udělil rekordní pokutu 105 milionů dolarů (2,6 miliardy Kč) za to, že selhala při svolávání milionů vozů ke kontrole.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK