Ropa se stabilizovala, zastavila tak propad z předchozích dnů

28.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 28. července (ČTK) - Světové ceny ropy dnes nejprve pokračovaly v poklesu a dostaly se na nejnižší úroveň za posledních téměř šest měsíců. Dolů je tlačil pokračující výprodej na čínských akciových trzích, který vyvolává obavy ohledně vyhlídek poptávky v Číně. Odpoledne se ale pokles cen ropy zastavil.

Severomořská ropa Brent vykazovala krátce po 17:00 pokles o zhruba půl procenta na 53,20 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) naopak asi 0,8 procenta přidávala a nacházela se blízko 47,80 USD.

Hlavní index čínských akcií během posledních dvou obchodních seancí ztratil asi deset procent hodnoty. \"Přirozeně existuje určité riziko, že se to odrazí v reálné ekonomice,\" řekl analytik Michael Lewis ze společnosti Deutsche Bank. Čína je největším spotřebitelem energie na světě a rovněž významným dovozcem ropy.

K poklesu cen přispívají i další známky toho, že na trhu bude nadále panovat převis nabídky nad poptávkou. \"Domníváme se, že Brent by mohl sestoupit pod 50 dolarů za barel,\" poznamenal analytik Virendra Chauhan ze společnosti Energy Aspects.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 53,23 53,47 New York - Nymex WTI září 47,78 47,39

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK