Americké akcie v úterý výrazně posílily, dolar zotavil k euru

29.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. července (ČTK) - Akcie ve Spojených státech v úterý výrazně posílily, a ukončily tak pětidenní šňůru ztrát. Pozornost investorů se obrátila od klesajících čínských akcií k firemním výsledkům v USA a ke spekulacím ohledně toho, kdy by americká centrální banka (Fed) mohla zvýšit úrokové sazby ze současných rekordních minim. Dolar se v úterý zotavil vůči euru i japonskému jenu.

Index Dow Jones vzrostl o 1,09 procenta na 17.630,27 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se zvýšil o 1,24 procenta na 2093,25 bodu a index technologického trhu Nasdaq zakončil obchodování na 5089,21 bodu s přírůstkem 0,98 procenta.

Posílilo všech deset dílčích sektorů, které jsou součástí indexu S&P 500. Sektor energetiky následkem oživení světových cen ropy přidal skoro tři procenta. Vývoj na trhu ovlivnilo také očekávání, že Fed bude se zvýšením úrokových sazeb čekat do prosince spíše než do září, uvedl analytik Michael Matousek ze společnosti U.S. Global Investors. Měnový výbor Fedu jedná o měnové politice znovu tento týden, žádné rozhodnutí v tomto směru se ale nečeká.

V pondělí k poklesu amerických akcií přispěl vysoký propad akciových trhů v Číně, který vyvolal obavy z dalšího zpomalení ekonomického růstu druhé největší ekonomiky světa. V úterý pokles čínských akcií zpomalil.

Americký dolar na devizových trzích zotavil k euru i japonskému jenu, když se obchodníci rozhodli vybrat zisky po předešlém růstu obou měn. Zájem o dolar pomohla zvýšit i očekávání, že Fed by dnes mohl naznačit větší ochotu přikročit poprvé od roku 2006 ke zvýšení úrokových sazeb.

Euro k dolaru kleslo o 0,4 procenta na 1,10430 USD. Dolar vůči jenu přidával 0,3 procenta na 123,62 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK