Ropná ConocoPhillips se ve čtvrtletí propadla do ztráty

30.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. července (ČTK) - Americká ropná společnost ConocoPhillips se ve druhém čtvrtletí propadla do ztráty. Hospodaření společnosti zasáhl prudký propad světových cen ropy. ConocoPhillips, která je největší nezávislou ropnou a plynárenskou společností ve Spojených státech, také snížila odhad ročních výdajů na pořízení stálých aktiv, jako jsou pozemky či počítačové systémy.

Společnost dnes oznámila, že její ztráta ve druhém čtvrtletí dosáhla 179 milionů dolarů (4,4 miliardy Kč). Loni ve stejném období hospodařila se ziskem 2,1 miliardy USD.

ConocoPhillips byla první velkou ropnou společností, která po prudkém propadu cen ropy ohlásila výdajové škrty, napsala agentura Bloomberg. Firma už dříve v červenci oznámila, že dál omezí výdaje na hlubinné vrty, především v Mexickém zálivu. Dnes firma sdělila, že snižuje svůj odhad kapitálových výdajů v tomto roce na 11 miliard USD z původně předpokládaných 11,5 miliardy USD.

S nízkými cenami ropy se potýkají i konkurenční těžařské společnosti. Britsko-nizozemská ropná firma Royal Dutch Shell dnes oznámila, že v rámci plánu snížení nákladů zruší v tomto roce 6500 pracovních míst, tedy zhruba 6,5 procenta celkové pracovní síly.

Ceny ropy zahájily prudký propad loni v červnu. Severomořská ropa Brent se v závěru středeční obchodní seance v New Yorku obchodovala za 53,38 USD za barel, což bylo o více než polovinu méně než maximum z poloviny loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK