Dolar zpevňuje, zpráva v listu Financial Times ale sráží euro

30.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 30. července (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích zpevňuje a vůči hlavním světovým měnám se dostal nejvýše od začátku týdne. Dnešní údaje o růstu americké ekonomiky posílily přesvědčení, že americká centrální banka (Fed) by mohla zvýšit úrokové sazby už v září. Euro odpoledne prohloubilo ztráty v reakci na zprávu v listu Financial Times, podle které Mezinárodní měnový fond (MMF) se zatím nemůže podílet na nové finanční pomoci zadluženému Řecku.

Hrubý domácí produkt USA podle prvního rychlého odhadu ve druhém čtvrtletí zrychlil růst v ročním přepočtu na 2,3 procenta. Ekonomika rostla podle zpřesněných údajů i v prvním kvartálu, kdy tempo růstu činilo 0,6 procenta namísto původně oznámeného propadu o 0,2 procenta.

K japonskému jenu dolar kolem 16:30 SELČ přidával 0,3 procenta na 124,31 JPY, zatímco euro k dolaru ztrácelo 0,5 procenta na 1,0930 USD. Dolarový index se během dne vyhoupl až na 97,591 bodu, což byla nejvyšší úroveň od začátku týdne. Naposledy se index pohyboval na 97,511 bodu s nárůstem 0,6 procenta.

\"Nejnovější zpráva o HDP potvrzuje názor Fedu, že oslabení v prvním čtvrtletí bylo přechodné,\" řekl podle agentury Reuters analytik Ian Gordon ze společnosti Bank of America Merrill Lynch.

Fed již ve středu uvedl, že hospodářské podmínky v USA se dál zlepšují. Podle pozorovatelů si tak ponechal otevřené dveře k zářijovému zvýšení úroků. Někteří ekonomové ale upozorňují, že nedořešené problémy kolem řecké dluhové krize a nestabilita na akciových trzích v Číně se mohou opět zhoršit a přinutit Fed, aby zvýšení sazeb odložil.

Na webu ekonomického listu Financial Times se dnes odpoledne objevila zpráva, že MMF se zatím nemůže podílet na nové finanční pomoci Řecku, a to kvůli příliš vysokému zadlužení a neuspokojivým výsledkům při zavádění reforem. Euro po zprávě prohloubilo ztráty a kleslo vůči dolaru až na denní minimum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK