Americké akcie oslabují kvůli neuspokojivým údajům o ekonomice

03.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. srpna (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování převážně oslabovaly. Za jejich poklesem stojí neuspokojivé údaje o vývoji ekonomiky Spojených států. Akcie předních ropných společností Exxon Mobil a Chevron zamířily dolů poté, co se ceny ropy propadly na šestiměsíční minima.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o 0,4 procenta na 17.619 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,1 procenta na 2102 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite si 0,1 procenta připisoval a pohyboval se kolem 5133 bodů.

Prudký pokles zaznamenala cena akcií největšího amerického zpracovatele masa Tyson Food. Firma sice ohlásila nárůst čtvrtletního zisku o téměř třetinu, zhoršila však celoroční výhled.

Institut nákupních manažerů (ISM) dnes oznámil, že tempo růstu aktivity v americkém zpracovatelském sektoru v červenci zpomalilo. Index aktivity klesl na 52,7 bodu z červnových 53,5 bodu. Analytici přitom očekávali, že zůstane beze změny. Index se nicméně dál drží nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Vládní údaje dnes ukázaly, že spotřebitelské výdaje v USA se v červenci zvýšily pouze o 0,2 procenta, tedy nejpomalejším tempem za čtyři měsíce. Spotřebitelské výdaje se na celkové ekonomické aktivitě USA podílejí více než dvěma třetinami.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK