Americké burzy mírně oslabují, Apple je na šestiměsíčním minimu

04.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. srpna (ČTK) - Americké burzy v první polovině dnešního obchodování mírně oslabovaly. Cena akcií technologického gigantu Apple se propadla na šestiměsíční minimum, akcie farmaceutické společnosti Baxalta však prudce rostly díky nabídce na převzetí podniku.

Krátce před polednem newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index pokles o 0,1 procenta na 17.581 bodů. Širší index S&P 500 si odepisoval rovněž 0,1 procenta na 2096 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel 0,2 procenta a pohyboval se kolem 5106 bodů.

Za poklesem akcií společnosti Apple podle analytiků pravděpodobně stojí obavy ze zpomalení hospodářského růstu v Číně a skepse ohledně poptávky po chytrých telefonech iPhone 6. Akcie společnosti Baxalta zamířily prudce vzhůru poté, co irský konkurent Shire předložil jejím akcionářům nabídku na převzetí podniku za 30 miliard dolarů (740 miliard Kč).

Pozornost se nyní soustředí na páteční zprávu o červencovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Díky ní by si mohli investoři učinit lepší představu o tom, kdy americká centrální banka (Fed) zahájí zvyšování úrokových sazeb.

Investoři donedávna předpokládali, že Fed přikročí ke zvýšení úroků již v září. Po řadě slabých údajů o americké ekonomice z posledních dnů však někteří dospěli k závěru, že centrální banka by tento krok mohla odložit až na prosinec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK