Soukromý sektor v USA v červenci zvolnil tvorbu pracovních míst

05.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. srpna (ČTK) - Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech vytvořili v červenci 185.000 nových pracovních míst. Bylo to nejméně od dubna a výrazně pod červnovým přírůstkem 229.000 míst, který byl nejvyšší od konce loňského roku. Oznámila to dnes organizace ADP.

Výsledek zaostal za očekáváním analytiků. Ti podle průzkumu agentury Reuters odhadovali, že minulý měsíc vzniklo 215.000 pracovních příležitostí.

Údaje ADP poněkud zmírnily odhady silného červencového přírůstku míst v celé ekonomice. Ministerstvo práce v pátek zveřejní oficiální zprávu o vývoji zaměstnanosti za minulý měsíc, která bude zahrnovat soukromý i veřejný sektor. Analytici dosud předpokládali, že americká ekonomika v červenci celkově vytvořila 223.000 nových pracovních míst, tedy zhruba stejně jako v červnu.

Vývoj trhu práce je klíčovým ukazatelem pro americkou centrální banku (Fed), která se nyní rozhoduje, kdy začne se zvyšováním klíčových úrokových sazeb. Fed od konce roku 2008 drží svou základní krátkodobou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podporoval hospodářský růst. Někteří představitelé Fedu stále důrazněji naznačují, že první zvýšení úroků by mohlo nastat už příští měsíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK