Řecká nezaměstnanost klesla na téměř tříleté minimum 25 procent

06.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 6. srpna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku v květnu klesla na 25 procent z 25,6 procenta v předchozím měsíci. Dostala se tak na nejnižší úroveň za téměř tři roky. Ve srovnání s průměrem v celé Evropské unii však zůstala více než dvojnásobná. Vyplývá to z dnešních údajů řeckého statistického úřadu ELSTAT.

Míra nezaměstnanosti je nejnižší od června 2012, kdy činila 24,9 procenta. Rekordního maxima dosáhla v září 2013, kdy se vyšplhala na 27,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Za poklesem míry nezaměstnanosti stojí stabilizace řeckého hospodářství po šestileté recesi. V létě však ekonomiku těžce zasáhly neshody mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli, jejichž důsledkem bylo mimo jiné omezení pohybu kapitálu v Řecku.

Evropská komise v červenci odhadla, že hrubý domácí produkt Řecka v letošním roce klesne o dvě až čtyři procenta. Ještě v květnu přitom očekávala růst o 0,5 procenta a před půl rokem dokonce počítala se zvýšením HDP až o 2,9 procenta. V loňském roce řecká ekonomika stoupla o 0,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK