Diamo je proti těžbě haldy u Příbrami, s firmou neuzavře smlouvu

06.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Příbram 6. srpna (ČTK) - Státní podnik Diamo nesouhlasí se záměrem společnosti Ekototalbau CZ, která chce u Příbrami těžit kamenivo z největší haldy v bývalém uranovém revíru. Navržený způsob není podle Diama dostatečně šetrný a způsobil by zřejmě nadměrnou prašnost. Diamo, které je správcem odvalu, s Ekototalbau CZ neuzavře smlouvu, což pro ni v podstatě znamená, že svůj záměr nemůže uskutečnit. ČTK to dnes řekl ředitel státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík.

Proti plánům firmy na využití hlušiny v areálu šachty číslo 15 mezi Příbramí a Milínem se bouřili místní lidé. Společnost tvrdí, že těžba se v okolí odvalu zásadně neprojeví. Poukazuje naopak na to, že se odtěžením haldy sníží radonová zátěž. V haldě je ukryto asi 12,8 milionu tun kameniva a zhruba 640 tun uranu. Povolení se vydává na 20 let a za tu dobu by se halda vysoká přes 60 metrů měla snížit na polovinu.

\"Včera (ve středu) jsme k tomu přijali stanovisko, že s takovýmhle způsobem zásahu na odvalu číslo 15 nebudeme souhlasit. To znamená, že v podstatě ta firma v tento moment tam nemá šanci nějakým způsobem zasáhnout,\" uvedl Rychtařík. \"Nepředpokládáme, že bychom s nimi v takovéto situaci vstoupili do smluvního vztahu. Takže tím to pro ně v principu končí,\" řekl.

Pokud ale jde obecně o situaci kolem uranových hald u Příbrami, zastává Rychtařík jiný názor - považuje je jednoznačně za zátěž pro region. Diamo podle něj nechá zpracovat materiál, který by posoudil možnost jejich odstranění. \"Zaujmeme stanovisko, nakolik bychom v rámci vlastní činnosti a které haldy postupně odstranili a co dál. Samozřejmě podle veškeré legislativy,\" uzavřel Rychtařík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK