Asociace: Nebankovní firmy letos poskytly o osm pct více peněz

06.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. srpna (ČTK) - Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním pololetí poskytly prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 76,5 miliardy korun, což je o osm procent více než ve stejném období loni. ČTK o tom informovala ČLFA. O 23 procent stouplo financování podnikatelských investic úvěry a leasingem, o pět procent financování spotřebitelskými úvěry či spotřebitelským leasingem, naopak o pět procent kleslo financování factoringem.

\"V klíčové oblasti financování firemních investic jsme zaznamenali silný meziroční nárůst o 23 procent, jenž si tak udržel dynamiku, kterou jsme pozorovali už v letošním prvním čtvrtletí. Je evidentní, že členové ČLFA přispěli k celkovému příznivému vývoji ekonomiky, a to zejména financováním investic malých a středních firem, které jsou naší stěžejní zákaznickou skupinou,\" uvedla předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková. Asociace sdružuje 42 tuzemských poskytovatelů leasingu, podnikatelských i spotřebitelských úvěrů a factoringu.

Ze souhrnných 76,53 miliardy korun bylo 60,96 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 15,57 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti.

V prvním pololetí letošního roku zaznamenala asociace podstatné navýšení objemu leasingových obchodů svých členů. Dosáhl 23 miliard korun, což představuje meziroční růst o 17 procent. Ještě výrazněji rostla kategorie podnikatelských úvěrů. Objem nově uzavřených obchodů vzrostl na 23,54 miliardy korun, největších patnáct firem zvýšilo meziročně úvěrování podnikatelských subjektů o 27 procent. V rámci leasingového trhu movitých věcí silně vzrostl podíl operativního leasingu, a to na 49 procent. V prvním pololetí loňského roku mu přitom patřilo 42 procent trhu.

Pokles factoringu způsobilo spolupráce jednoho z korporátních klientů s jednou z členských společností. Tento klient využíval factoringové řešení pro mimořádně velký objem pohledávek. Zejména u malých a středních firem zájem o factoringové služby ale podle asociace nadále roste.

Členové ČLFA uzavřeli v prvním pololetí jako obvykle nejvíce kontraktů na financování aut. Na silniční dopravní prostředky poskytli 34,36 miliardy korun, z toho 15,58 miliardy bylo určeno na nové osobní vozy. Prostřednictvím členů asociace tak bylo financováno 39 procent všech nových osobních aut prvně registrovaných v ČR v prvním pololetí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK