Česko navštívilo ve 2. čtvrtletí o desetinu turistů více

07.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Českou republiku navštívilo ve druhém čtvrtletí téměř o desetinu turistů více. Růst tak trvá již pět čtvrtletí v řadě. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Hostů v hromadných ubytovacích zařízeních bylo celkem 4,4 milionu, což bylo proti loňsku o 9,3 procenta více. Přibylo tuzemských i zahraničních turistů.

Výrazněji přibývalo domácích turistů, jejichž počet se meziročně zvýšil o 10,4 procenta. Zahraničních hostů přibylo o 8,4 procenta. Nejvíce turistů z ciziny přijelo opět z Německa. Němci tvořili více než pětinu zahraniční klientely a v porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet zvýšil o 14,8 procenta.

Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků tvořili obyvatelé Spojených států amerických s meziročním zvýšením příjezdů o 15,1 procenta. Na třetím místě se umístilo Slovensko s nárůstem o 16,1 procenta.

Znovu se propadl počet příjezdů turistů z Ruska, ve druhém čtvrtletí oproti loňsku o 34,4 procenta. Rusové tak obsadili až pátou příčku, když je překonali i Poláci s nárůstem o 3,8 procenta. Naopak nejvýrazněji přibylo návštěvníků z Číny, a to o 46,9 procenta. Oproti prvnímu čtvrtletí tak Číňané předstihli v počtu ubytovaných i své sousedy z Jižní Koreje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK