Pojišťovnám přes vedro a sucho nerostou škody následkem požáru

11.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Přestože tropické počasí a extrémní sucho sužuje letos v letním měsících celou republiku, pojišťovny nezaznamenaly nárůst škod způsobených požáry. Důvodem je zřejmě vyšší obezřetnost lidí a skutečnost, že řada škod v přírodě není pojištěna. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. V pondělí vyjížděli hasiči k nejvíce požárům za posledních pět let, bylo jich 199. Na vině jsou vedra, normálně je denní průměr kolem 50 požárů.

\"Od začátku června do dnešního dne nám klienti nahlásili 360 požárů za celkem 92 milionů korun. Nejvíce nám požáry hlásí lidé ze Středočeského a Jihočeského kraje. Ve srovnání s minulým rokem nejde o nárůst počtu těchto škod,\" řekla ČTK mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Nejvíce požárů registruje v pojištění majetku občanů, požáry ale hojně vznikají i v přírodě, zejména v lesích a na polích. V zemědělském pojištění jde hlavně o požáry, které zničily ještě nesklizené plodiny.

\"V majetkovém pojištění, ve kterém řešíme nejvíce požárů, neregistrujeme růst počtu pojistných událostí, které by měly přímou souvislost s letošním horkým počasím. V rodinném domě či bytě není příliš možností, jak by horké počasí mohlo zapříčinit vznik požáru. V těchto případech jde zejména o požáry vzniklé technickými závadami. Setkáváme se samozřejmě s případy, kdy například při letním grilování chytne suchá tráva, těch však není významně vyšší počet než v předchozích letech,\" vysvětlila Buriánková

Nárůst těchto škod neeviduje ani Kooperativa, která letos do konce července řešila přes 720 požárů. Ve stejném období 2014 to bylo přes 770 požárů. Celkové škody letos zatím odhadla na 250 milionů Kč, loni to bylo 408 milionů. Loňská čísla byla ale ovlivněna velkým požárem areálu pekáren poblíž Prahy, kde škoda přesáhla 250 milionů Kč. \"Prozatím jsme v letošním roce neřešili žádné velké požáry lesních porostů nebo polí,\" uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Allianz od začátku letošního července eviduje 15 požárů, zatímco loni jich za stejnou dobu bylo už 27. \"Z tohoto pohledu se tedy zdá, že v teplých dnech bez srážek, kdy je všude sucho, jsou lidé obezřetnější a raději nezavdávají příčinu k případným požárům ve formě opékání buřtů, pálení větví, trávy atd.,\" podotkl mluvčí Allianz Václav Bálek. V letních měsících 2015 nahlásili klienti Generali 260 požárů se škodou přesahující 25 milionů korun. Počet požárů výrazně nevybočuje z dlouhodobého průměru, poznamenal mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Česká podnikatelská pojišťovna registruje za červen a červenec dvacet pojistných událostí následkem požáru. V podnikatelských pojištěních eviduje za stejnou dobu deset škod. Škody odhaduje na desítky milionů Kč. \"Od počátku srpna máme pouze několik případů, které by mohly mít souvislost s vysokými teplotami. V jednom z nich se vznítil kombajn, příčinou byla zřejmě technická závada. Riziko vzplanutí a vzniku požáru se zvyšuje při teplém a suchém počasí, proto je třeba zacházet s hořlavými kapalinami, jako jsou nafta nebo benzín, velmi obezřetně,\" dodala mluvčí ČPP Renata Čapková.

Letošní sucho v Česku je nejhorší za posledních 12 let. Doprovázejí ho vedra, která přepisují historické tabulky. Na většině míst v ČR bylo už do konce července víc tropických dnů, než jindy bývá za celý rok. Samotný červenec byl nejteplejší za posledních devět let a čtvrtý za uplynulých 241 let. Meteorologové opakovaně varují před nebezpečím požárů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK