Vláda navýšila rozpočet na rozvoj venkova o 13 miliard korun

20.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Vláda dnes schválila navýšení Programu rozvoje venkova (PRV) ze státního rozpočtu o 13 miliard korun. Zemědělci tak budou moci do roku 2020 čerpat skoro 97 miliard korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo zemědělství, které změnu navrhlo. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek představují evropské zdroje.

Podle ministerstva přispívají evropské státy z národních zdrojů podobným či dokonce vyšším podílem. Například v Rakousku je to podle mluvčího ministerstva Hynka Jordána 50 procent, v Polsku 36 procent.

Hlavním cílem programu je poskytovat podporu na obnovu, zachování a zlepšení ekosystémů závislých na zemědělství zejména prostřednictvím takzvaných agroenvironmentálních opatření, dále investice zlepšující konkurenceschopnost a inovace zemědělských podniků, podpora mladým lidem, kteří začínají pracovat v zemědělství, nebo péče o krajinu.

O první peníze z nového PRV bude možné začít žádat na konci září. V podzimním kole se rozdělí 5,4 miliardy korun, navýšení peněz díky většímu celkovému objemu PRV ministerstvo neočekává. O dotaci si budou moci požádat zemědělští podnikatelé, hlavně na ustájovací a chovatelské zařízení, speciální zemědělské stroje či na zvětšení skladovacích kapacit. O peníze na investice do modernějších technologií si budou moci říci také výrobci krmiv a potravin, kteří splňují definici mikro-, malého nebo středního podniku.

Finance z první výzvy poputují i na zvýšení kvality či hustoty lesních cest. Lesníci si také budou moci zažádat o peníze na stroje a technologie, obnovu a těžbu lesních porostů nebo na stroje pro zpracování těžebních zbytků. Poslední oblastí bude podpora vývoje nových technologií, projekty budou předkládat podnikatelé v potravinářství nebo výrobci krmiv dohromady s výzkumnou institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK