Ministerstvo může vybírat firmy pro zimní údržbu,vláda není proti

20.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. srpna (ČTK) - Ministerstvo dopravy může oslovit vybrané firmy kvůli zakázkám na zimní údržbu silnic první třídy, které chce zadat v jednacím řízení bez uveřejnění. Záměr ministerstva na vyhlášení celkem 12 řízení dnes vzala na vědomí vláda. ČTK to řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Původní otevřená výběrová řízení ministerstvu zastavil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na základě stížností uchazečů. Ministerstvo nyní potřebuje rychle zajistit zimní údržbu silnic.

Problematickou zakázku na zimní údržbu se ministerstvo dopravy snaží prosadit už od poloviny minulého roku. \"Téměř ve všech soutěžených oblastech uspěly firmy, které zimní údržbu dělají standardně. Dosáhli jsme ale o 15 procent nižší ceny. Jedna z vítězných firem, SÚS (Správa a údržba silnic) z kraje Vysočina, se odvolala k antimonopolnímu úřadu a ten nám znemožnil soutěž dokončit. Kvůli tomu musíme zimní údržbu zajistit na příští sezónu přímým zadáním, znovu ale oslovíme více uchazečů a chceme dosáhnout nižších cen,\" řekl ministr Dan Ťok.

Část zimní údržby nyní zajišťují krajské Správy a údržby silnic na základě smlouvy s ministerstvem dopravy. Pro část oblastí vypsala tendry státní příspěvková organizace Ředitelství silnic a dálnic a pět oblastí už dříve v rámci pilotního projektu vyhlásilo samo ministerstvo dopravy. Výsledky tohoto pilotního projektu ve Zlínském a Karlovarském kraji dopadly podle ministerstva dopravy pozitivně.

Proti zadávání údržby formou veřejné soutěže vypisované ministerstvem dopravy se stavějí především kraje, které jsou zpravidla zřizovateli místních správ údržby silnic. Koncem května otevřenou soutěž na údržbu silnic kritizovali hejtmani na zasedání asociace krajů. Obávali se například dodržování dojezdových časů záchranářů, policistů a hasičů, pokud by soutěže vyhrály soukromé firmy. Podle ministerstva jsou ale časy pro odklízení sněhu stanovené zákonem a součástí výběrového řízení bylo i zostření sankcí, pokud by provozovatel tato pravidla nedodržel.

Hodnotu původní veřejné zakázky na spravování silnic ve 21 oblastech v Libereckém, Středočeském, Královéhradeckém, Zlínském kraji a na Vysočině odhadlo ministerstvo na 1,3 miliardy korun. Firmy vzešlé z výběrových řízení měly v daných lokalitách silnice spravovat čtyři roky. Předpokládanou hodnotu nové zakázky, která má být tříletá, ministerstvo neuvedlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK