Zurich Insurance nabídla 5,6 miliardy liber za britskou RSA

25.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. srpna (ČTK) - Britská pojišťovna RSA obdržela předběžný návrh na převzetí od švýcarského konkurenta Zurich Insurance, který je za ni ochoten zaplatit 5,6 miliardy liber (207 miliard Kč). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Šlo by o jednu z největších transakcí v evropském pojišťovacím sektoru.

Pojišťovna Zurich minulý týden uvedla, že zvažuje nabídku na RSA, což by z ní učinilo lídra na trhu komerčního pojištění v Británii a pomohlo jí v expanzi do Kanady, Latinské Ameriky a na lukrativní skandinávský trh. Pokud se transakce uskuteční, bude to pro Zurich největší převzetí od roku 2000.

Tržní hodnota švýcarské pojišťovny je šestkrát vyšší než tržní hodnota RSA.

Zurich nabídla za jednu akcii RSA 5,5 libry, což ve srovnání s pondělní závěrečnou cenou na burze představuje prémii 11 procent. Správní rada RSA naznačila, že je ochotna nabídku doporučit, v závislosti na dalších podmínkách, a v souladu s britskými zákony prodlouží termín pro předložení závazné nabídky do 22. září.

Pokud bude navrhované sloučení dokončeno, vznikne nový silný hráč na evropském trhu. Dohoda přichází necelé dva roky poté, co se do čela britské RSA dostal Stephen Hester. Ten si dal cíl, že obnoví zisk a důvěru ve firmu zmítanou účetním skandálem v Irsku a sérií varování před výsledky hospodaření. Hester sice učinil pokrok při zlepšování hospodaření firmy, pojišťovnu však stále trápí slabé příjmy z investic a silná konkurence na trhu neživotního pojištění.

Zurich Insurance je čtvrtou největší pojišťovnou v Evropě podle tržní hodnoty. Společnost má již významné postavení v Británii, převzetí RSA si tam proto podle analytiků zřejmě vyžádá výrazné škrty a propouštění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK