V červenci ohlásilo propouštění pět podniků, nejméně od roku 2013

26.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - V červenci ohlásilo hromadné propouštění pět zaměstnavatelů. Jde o nejmenší počet od ledna 2013, kdy pracovní úřady začaly hromadné propouštění sledovat. ČTK to dnes oznámila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. Výpověď dostane asi 266 lidí, což je druhý nejnižší počet od roku 2013.

Zaměstnavatelé, kteří nahlásili v červenci propouštění, sídlí v Jihomoravském, Moravskoslezském, Pardubickém, Středočeském a Ústeckém kraji. Nejvíce lidí přijde o práci v Ostravě, a to 123. Propouštění se bude týkat hlavně strojírenských dělníků a obsluhy strojů. \"Jako hlavní důvod k přijetí tohoto opatření uváděli zaměstnavatelé pokles objemu zakázek, organizační změny nebo zvýšení efektivity práce,\" sdělila zastupující generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

\"Nadále však platí, že se situace na trhu práce i díky rostoucí ekonomice zlepšuje,\" doplnila. Dokladem jsou podle ní i mimořádně nízké počty zaměstnavatelů snižujících stavy i propouštěných. Množství hromadně propouštějících zaměstnavatelů i pracovníků, kteří proto přijdou o práci, byl v červenci meziměsíčně i meziročně téměř o polovinu nižší. Letos v červnu nahlásilo propouštění devět zaměstnavatelů, stejně jako loni v červenci. Propouštění se v červnu týkalo 522 lidí a loni v červenci 458.

Pracovní úřad podle Beránkové pomáhá lidem ohroženým hromadným propouštěním ještě předtím, než o práci přijdou. \"V rámci mobilních poradenských středisek, která úřad založí přímo v daném podniku, nebo na určeném pracovišti krajské pobočky úřadu, poradí jeho zaměstnanci lidem, jak dále postupovat. Proberou s nimi jejich konkrétní situaci, seznámí je s nabídkou volných míst a pomohou například také s výběrem vhodné rekvalifikace či podají informace o sociálních dávkách a zákonných podmínkách nutných pro jejich přiznání,\" uvedla mluvčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK