Moscovici: Evropa dokáže chaosu na čínských burzách odolat

27.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. srpna (ČTK) - Hospodářské oživení v Evropě je dostatečně silné na to, aby kontinent překonal chaos, který vznikl na čínských akciových trzích v důsledku zpomalování růstu tamní ekonomiky. Řekl to dnes evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici.

\"Nejsem znepokojen, zejména když měnové úřady v Číně a dalších zemích na vývoj reagovaly, nebo reakci slíbily,\" řekl Moscovici. \"Evropské ekonomiky jsou schopny přestát to, co se na čínském trhu děje. Základy oživení v Evropě jsou dostatečně silné,\" dodal.

Čínská centrální banka v úterý snížila základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu a zmírnila také požadavky na minimální rezervy komerčních bank. Opatření mají podpořit růst ekonomiky.

Hlavní ekonom Evropské centrální banky (ECB) Peter Praet ve středu uvedl, že ECB je na důsledky ekonomických potíží Číny připravena reagovat. Upozornil, že zpomalování hospodářského růstu v Číně spolu s poklesem komoditních trhů ohrožuje dosažení inflačního cíle ECB. Ta by podle něj v případě potřeby mohla posílit program kvantitativního uvolňování měnové politiky, zahrnující rozsáhlé nákupy státních dluhopisů.

Chaos na finančních trzích by mohl také oddálit začátek zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech, který řada ekonomů ještě donedávna očekávala v září.

Světové akciové trhy se nyní zotavují z prudkého poklesu, kterým reagovaly na obavy ohledně čínské ekonomiky. Evropským akciím se dnes například podařilo smazat veškeré ztráty z tohoto týdne. Panevropský index FTSEurofirst 300 ale od začátku srpna nadále ztrácí kolem deseti procent a hrozí mu nejprudší měsíční pokles za čtyři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK