Lama Energy Group loni zvýšila tržby o 80 pct. na 28,1 mld. Kč

28.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec nad Moravicí (Opavsko) 28. srpna (ČTK) - Energetická skupina Lama Energy Group působící v Česku loni zvýšila tržby o téměř 80 procent na 28,1 miliard korun. Většinu tržeb vytvořila její kanadská firma Petrolama s výnosy ve výši 22 miliard, česká firma Lama Energy dosáhla výsledku 4,7 mld. Kč. Hrubý provozní zisk skupiny stoupl v roce 2014 o 15 procent na 703 milionů korun.

Skupina v Česku a na Slovensku vyrábí elektřinu a dodává plyn prostřednictvím firmy Lama Energy sídlící na Opavsku. Další firma skupiny, Lama Gas & Oil, těží na jižní Moravě plyn a ropu. Skupina provozuje i virtuálního operátora a letos dokončila koupi brněnské firmy DIGI CZ, která nabízí satelitní rozhlas a televizi. Většinu výnosů ale tvoří úprava ropy a obchod s ropnými produkty vSeverní Americe prostřednictvím Petrolamy, jejíž výnosy loni tvořily čtyři pětiny tržeb skupiny.

Lama Energy Group je také vlastníkem tepláren v Otrokovicích a Kyjově. Výnos Teplárny Otrokovice, která zásobuje přes 10.000 domácností, loni dosáhl 1,1 miliardy korun. Výnos těžební společnosti Lama Gas & Oil, která má 14 vrtů na území Jihomoravského kraje, činil za rok 2014 344 milionů korun.

Česká Lama Energy v roce 2007 začala dodávat plyn velkým průmyslovým podnikům a od roku 2009 domácnostem. Od roku 2011 zajišťuje i dodávky elektřiny a ve stejném roce expandovala na slovenský trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK