Německá inflace v srpnu zůstala na 0,2 procenta

28.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. srpna (ČTK) - Inflace v Německu zůstává na mimořádně nízké úrovni kvůli propadu cen energie. Spotřebitelské ceny se v srpnu meziročně zvýšily pouze o 0,2 procenta, tedy stejným tempem jako v předchozím měsíci. Vyplývá to podle agentury DPA z předběžných údajů spolkového statistického úřadu.

Ceny energie se v srpnu meziročně propadly o 7,6 procenta. Jejich pokles tak zrychlil z červencových 6,2 procenta. Potraviny v srpnu zdražily o 0,8 procenta a služby o 1,2 procenta.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie se spotřebitelské ceny v Německu v srpnu meziročně zvýšily pouze o 0,1 procenta, tedy stejně jako v červenci.

V celé eurozóně podle posledních údajů statistického úřadu Eurostat meziroční míra inflace v červenci zůstala na červnových 0,2 procenta. Německo je největší ekonomikou eurozóny.

Inflace v eurozóně se od října 2013 nachází pod hranicí jednoho procenta, kterou Evropská centrální banka (ECB) označuje za nebezpečnou zónu. ECB v zájmu návratu inflace k cílové úrovni těsně pod dvěma procenty loni snížila úrokové sazby na rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Letos na jaře pak zahájila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky v podobě rozsáhlých nákupů státních dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK