Akcie na pražské burze v týdnu vzrostly o 2,1 pct. na 1013 bodů

28.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu rostly, index PX proti minulému pátku stoupl o 2,1 procenta na 1013 bodů. Nejvíc posílily opět akcie operátora O2 CR, nejvýrazněji zlevnily cenné papíry holdingu Unipetrol. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu index ubral přes tři procenta.

\"Poslední celý prázdninový týden investoři sledovali především Čínu a průběžné makroekonomické indikátory. V případě čínského trhu bylo možno opětovně sledovat podporu ze strany tamní centrální banky. Celkově bylo obchodování poznamenáno velmi vysokou rozkolísaností, kterou jsme měli možnost vidět jen při velmi specifických událostech, jako byl například pád Lehman Brothers,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byl Unipetrol, který přišel o 7,3 procenta na 150 Kč. Investoři negativně hodnotí nedávnou havárii ve společnosti. Sám Unipetrol zatím neví, na jak dlouho bude chemická výroba v Litvínově mimo provoz. Dlouhotrvající výrobní přestávka, zřejmě v řádu měsíců, bude mít pravděpodobně významně negativní dopad do hospodaření, a to i přes pojištění.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byla opětovně O2 CR, která přidala 38,9 procenta na 227,1 Kč. Firma pokračovala ve spanilé jízdě. Pozitivní reakce byla umocněna informacemi z firmy o potenciálu vyplatit akcionářům emisní ážio až 38,4 Kč na akcii. Nejen, že by to byla jednorázová pozitivní informace, ale podle Vaníčka to zvyšuje pravděpodobnost výplaty velmi zajímavé dividendy.

Příští týden se investoři nadále zaměří na Čínu, zasedání Evropské centrální banky a na data z amerického trhu práce. Čína bude ostře sledována vzhledem k aktuální výrazné turbulenci, jež se šíří na ostatní trhy. \"Čína pravděpodobně bude nadále přinášet výraznější rozkolísanost, ale jinak očekáváme relativní klid před pátečními daty z USA, které mohou opětovně rozhýbat spekulace směrem k zasedání americké centrální banky Fed,\" uzavřel Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK