Elektrárna Temelín dosáhne tento týden rekordního výkonu

31.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 31. srpna (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín by ve druhé polovině týdne měla dosáhnout svého nejvyššího výkonu. Letos skončila rozsáhlá modernizace obou bloků spojená se zvýšením jejich výkonů. Od páteční noci poprvé souběžně naplno pracují modernizované turbíny obou temelínských bloků. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Původní projektový výkon se zvýšil z 1962 megawatt na 2158. První blok byl modernizován loni, stejnou úpravu dokončili energetici na druhém bloku letos. Díky modernizaci elektrárna zvýší výkon o dvě procenta a vyrobí elektřinu pro dalších přibližně 100.000 českých domácností.

Na rekordní výkon si energetici počkají do druhé poloviny týdne, kdy by se mělo ochladit. Jaderné elektrárny sice vyrábějí elektřinu bez ohledu na počasí, venkovní teplota jejich výkon přece jen nepatrně ovlivňuje, vysvětlil mluvčí. Jde o desetiny procent, které dělají přibližně jednotky megawatt, což už jsou ale například výkony větrných elektráren.

Aktuálně elektrárna pracuje na výkonu kolem 2x1065 MWe, s příchodem chladnějšího počasí by se výkon mohl zvednout o 20 MWe. Temelín by tak dosáhl historicky nejvyššího výkonu.

I přes rekordní výkon ale kvůli prodloužení odstávky druhého bloku představitelé jihočeské jaderné elektrárny nepočítají s překonáním dosud nejvyšší roční výroby elektřiny z roku 2012, která dosáhla 15,3 miliardy kilowatthodin elektřiny. Od začátku roku jí Temelín dodal do sítě 8,36 miliardy kilowatthodin elektřiny.

První blok byl po plánované odstávce k přenosové soustavě připojen v polovině minulého týdne. Obnovení výroby elektřiny proběhlo při polovičním výkonu reaktoru. Poté se výkon postupně zvyšuje a dělá se řada testů v jaderné i nejaderné části elektrárny. Především se ověřuje rozložení neutronového toku v reaktoru a velmi pečlivě se sleduje i turbína. V pátek najel na plný výkon. Temelín tak opět zásobuje elektřinou pětinu země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK