Návštěvnost Země živitelky opět překonala stotisícovou hranici

01.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 1. září (ČTK) - Návštěvnost agrosalonu Země živitelka, který dnes končí na výstavišti v Českých Budějovicích, po pěti letech opět překonala stotisícovou hranici. Větší byl také zájem vystavovatelů. Své výrobky a služby jich prezentovalo téměř 600. Sobota, která je tradičně nejnavštěvovanějším dnem, patřila národním dožínkám. Zemědělci i zástupci státu na výstavě apelovali na obyvatele, aby kupovali české potravinářské produkty.

\"Hodnotit je zatím předčasné, ale dá se už teď říct, že výstava se po všech stránkách vydařila. Jak po společenské, tak navzdory tropickému počasí i návštěvnické. Ohlasy na organizačním štábu byly denně dobré,\" řekl ČTK krátce před uzavřením bran výstaviště jeho ředitel Josef Friedrich.

I 42. ročník, který začal ve čtvrtek, pokračoval v trendu zvyšování odbornosti. Byla třeba zvětšena zpevněná venkovní výstavní plocha o zhruba 1000 metrů čtverečních, což umožnilo prezentovat více zemědělské techniky. Změny doznala i koncepce výstavních ploch, zvýšil se komfort parkování.

Zahájení se tradičně zúčastnil prezident Miloš Zeman, dožínek potom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přijela řada tuzemských i zahraničních ministrů, výstavu si nenechali ujít ani mnozí zákonodárci a starostů. Akci využili ke schůzkám představitelé profesních organizací.

Představenstvo Agrární komory ČR s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) diskutovalo mimo jiné o přípravě rozpočtů pro roky 2015 a 2016. Komora dala Jurečkovi ultimátum, aby do konce září prosadil nové mléčné dotační programy. Vedení komory také požadovalo okamžité zahájení intervenčních nákupů mléčných produktů za státní peníze. Ministr uvedl, že se bude požadavkům komory snažit vyhovět.

Premiér na dožínkách slíbil, že koalice prosadí novelu zákona o významné tržní síle, od níž si zemědělci a potravináři slibují posílení své pozice v jednáních s obchodními řetězci. Řetězce podle něj nesmí diskriminovat české zemědělce a potravináře.

Jurečka zhodnotil letošní sklizeň obilovin jako velice dobrou. Upozornil ale, že hospodářský rok je třeba hodnotit, až je prodáno a zaplaceno. Vyzval obyvatele, aby nakupovali regionální výrobky. Podle expertů bude letošní sklizeň obilovin kvalitní, potravinářské výrobky by proto neměly zdražovat.

Země živitelka je největší průřezový agrosalon v ČR. Letos se nekonalo bienále Techagro v Brně, i proto byl podle ředitele výstaviště zájem vystavovatelů techniky o jihočeský agrosalon větší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK