MMF: Dopad zpomalení Číny bude silnější, než se zdálo

03.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. září (ČTK) - Dopad zpomalení růstu čínské ekonomiky bude silnější, než se původně očekávalo. Uvedl to ve středu Mezinárodní měnový fond (MMF) ve zprávě před páteční a sobotní schůzkou ministrů financí velkých světových ekonomik (G20) v Ankaře. Zpomalení Číny se podle MMF projeví poklesem cen komodit i na akciových trzích.

\"Přechod Číny k mírnějšímu tempu růstu, ačkoli zhruba odpovídá předpokladům, bude mít patrně významnější přeshraniční dopad, než se dříve předpokládalo, což se odrazí v poklesu cen komodit a poklesu akciových trhů,\" uvedl MMF.

Čínská ekonomika loni vzrostla o 7,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za 24 let. Vláda očekává, že letos ekonomika poroste stejným tempem, ekonomové ale počítají s jejím dalším zpomalením, většinou na zhruba sedm procent.

Také aktivita v čínském zpracovatelském sektoru v srpnu klesla nejprudším tempem za poslední tři roky, zatímco růst v sektoru služeb zpomalil. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil čínský statistický úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK