Dolar po údajích o nezaměstnanosti v USA výrazněji kolísá

04.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 4. září (ČTK) - Dolar po dnešních údajích o vývoji nezaměstnanosti ve Spojených státech výrazněji kolísá. Vůči euru mírně zpevnil, zatímco k japonskému jenu oslaboval. Zpráva proti očekávání nepřinesla jasnější představu o tom, zda americká centrální banka (Fed) už tento měsíc zvýší základní úrokové sazby.

Kolem 18:05 SELČ euro vůči dolaru pouze nepatrně ztrácelo a pohybovalo se na 1,1121 USD. K jenu odepisovalo 0,9 procenta na 132,36 JPY. Dolar vůči jenu ztrácel 0,9 procenta na 119 JPY, ke koši hlavních světových měn pak zůstával téměř beze změny na 96,34 bodu. Celý den se střídavě pohybuje mezi ztrátou a ziskem.

Míra nezaměstnanosti v USA klesla v srpnu nejníže od roku 2008. Tempo vytváření nových pracovních míst však zpomalilo na 173.000 příležitostí, což bylo méně, než se čekalo, a zároveň nejméně za posledních pět měsíců. Ve zpracovatelském sektoru pak zaniklo nejvíce míst za dva roky.

Investoři čekali, že dnešní zpráva jasně naznačí, zda Fed tento měsíc přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb. Statistika ale podle analytiků jasný obrázek nedává - hlavní údaj je slabý, nicméně další ukazatele vypadají lépe.

\"Nikdo si nemyslí, že (zvýšení úroků v) září je hotová věc, ale určitě je to podporuje,\" řekl agentuře Reuters analytik společnosti Brown Brothers Harriman & Co. Win Thin.

Měnový výbor Fedu zasedá 16. a 17. září a trhy ještě donedávna předpokládaly, že právě na něm se rozhodne o prvním zvýšení úroků. To ale v minulých týdnech zpochybnily otřesy na finančních trzích a další signály zpomalování čínské ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK