Volkswagen kvůli emisní aféře čelí ve Francii podezření z podvodu

02.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 2. října (ČTK) - Pařížská prokuratura zahájila vyšetřování kvůli emisnímu skandálu německé automobilky Volkswagen. Koncern čelí podezření z podvodu s přitěžujícími okolnostmi. S odvoláním na nejmenovaný úřední zdroj o tom dnes informovaly agentury AFP a Reuters. Akcie automobilky po této zprávě spadly na nové tříleté minimum.

Německý koncern je podezřelý, že do svých vozů s naftovým motorem montoval zařízení umožňující falšovat údaje o emisích. Skandál se týká zhruba 11 milionů vozů po celém světě. Vyšetřování pařížské prokuratury se vztahuje na vozidla prodaná ve Francii.

Francouzská divize německého koncernu již uvedla, že ve Francii se skandál vztahuje na zhruba milion naftových aut značek VW, Audi, Škoda a SEAT prodaných v posledních letech v této zemi.

Kromě údajného kroku pařížské prokuratury bylo ve Francii kvůli emisní aféře podáno několik žalob. Na soud se kvůli skandálu hodlá obrátit jisté ekologické sdružení, někteří francouzští majitelé naftových aut od Volkswagenu a francouzští akcionáři skupiny.

Hromadné žaloby na Volkswagen byly podány také v USA. Tam skandál před dvěma týdny propukl, když američtí regulátoři obvinili Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Akcie automobilky po zprávě o novém francouzském vyšetřování spadly o 2,4 procenta a dostaly se na nové tříleté minimum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK