Nucený správce v ČMDS Richard Benýšek odstoupil z funkce

29.02.2000 | ,
Domovská stránka


Nucený správce v Českomoravské družstevní spořitelně (ČMDS) Richard Benýšek dnes odstoupil z funkce. ČTK o tom informoval mluvčí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) Oldřich Zajíc s tím, že nástupce Benýska by měl být jmenován v nejbližších dnech.

"K dnešnímu dni rezignuji ... jak z důvodů osobních, neboť jsem byl v posledních dnech vystaven takovým vnějším tlakům, které znemožňují nestranný a objektivní výkon funkce, tak z důvodů rodinných, kdy mé rodině bylo vyhrožováno, manželka byla sledována osobami s pochybnou minulostí, u nichž nemohu, vzhledem k časové souvztažnosti, vyloučit, že jsou napojeny na bývalé vedení ČMDS," uvedl Benýšek důvody rezignace ve sdělení pro ČTK. Benýšek také tvrdí, že nemohl efektivně vykonávat nucenou správu za situace, kdy i většina jeho spolupracovníků byla vystavena nátlaku.

ÚDDZ jmenoval Benýška za nuceného správce v ČMDS 26. ledna, kdy nahradil ve funkci Jiřího Záděru. Ten působil ve funkci od 12. ledna a z postu správce odstoupil na vlastní žádost ze zdravotních a osobních důvodů. Také Záděra zařadil mezi důvody rezignace vnější tlaky, které znemožňovaly nestranný a objektivní výkon funkce.

Nucenou správu na ČMDS úřad uvalil 12. ledna. Důvodem byla nelikvidita záložny, rozhodnutí o likvidaci záložny na dílčích schůzích a některé nestandardní obchody. ČMDS má rovněž omezenou činnost do 10. března.

Nucené správě předcházelo omezení provozu v 56 pobočkách, a to od 10. listopadu na základě vlastní žádosti a následného rozhodnutí úřadu. Třetí největší kampelička v České republice s objemem vkladů kolem 1,4 miliardy korun tehdy přestala na 60 dní přijímat vklady, provádět výplaty a platby, poskytovat úvěry a ručení za úvěry.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka