Nové vozy koncernu VW podle testu pro MD plní emisní normy

13.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Roztoky (u Prahy) 13. října (ČTK) - Nové dieselové vozy koncernu Volkswagen plní podle nezávislého testu pro ministerstvo dopravy emisní normy, pro které byly homologované. Testem, který ministerstvo zadalo kvůli skandálu VW kolem falšování emisí, prošel nový VW Golf i Škoda Superb homologované pro normu Euro 6. V pověřené zkušebně Tüv Süd to dnes uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Zkušebna testovala Škodu Superb třetí generace s motorem 2,0 TDI a VW Golf sedmé generace s naftovým motorem 1,6 TDI.

\"Měření je plně v dikci ministerstva dopravy a jeho nezávislé zkušebny. Značka Škoda poskytla maximální součinnost příslušným úřadům a výsledky tohoto nezávislého měření bude respektovat, stejně jako veškeré závěry, které z tohoto měření vyplynou,\" řekl ČTK mluvčí Škody pro ČR Vítězslav Pelc.

Ministr již dříve oznámil že vedle nových vozů koncernu VW, které jsou v současnosti v prodeji, nechá otestovat i auta, která jsou vybavená motorem s řídicí jednotkou obcházející emisní měření. A to jak v původním stavu, tak po úpravě, která měla problematický software vyřadit.

V Česku se prodalo kolem 148.000 aut koncernu VW vybavených dieselovými motory, které umožňují obcházení emisních měření. Z toho je 101.000 škodovek, 38.000 osobních i užitkových volkswagenů, asi 7000 vozů Audi a 1800 automobilů Seat. Počet dovezených aut s těmito motory, která jsou v tuzemsku v provozu, ministerstvo stále zjišťuje.

Dieselové motory koncernu VW schopné obcházet emisní měření jsou podle vyjádření Škody Auto tříválce a čtyřválce TDI o objemu 1,2 a 1,6 nebo 2,0 litru s emisní normou Euro 5. Škoda jimi vybavila celkem 1,2 milionu vozů, které prodala po celém světě. Montovaly se do modelů Fabia druhé generace, Roomster, Rapid s diesely Euro 5, Octavia druhé generace, Yeti a Superb druhé generace. Tyto motory se používaly také ve volkswagenech Golf šesté generace, u sedmé generace Passatu nebo první modelu Tiguan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK