Ropa po pondělním propadu dál klesá, oslabila ji zpráva IEA

13.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 13. října (ČTK) - Světové ceny ropy ropy po výrazném pondělním propadu dnes dál mírně klesají. Trh oslabila zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která předpověděla pokračující přetlak nabídky suroviny i v příštím roce.

Cena severomořské ropy Brent kolem 15:30 SELČ odepisovala méně než 0,1 procenta na 49,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI byla bez větších změn na 47,05 dolaru.

V pondělí se ceny propadly o pět procent. Investoři prodávali, aby si vybrali zisky z minulého týdne, kdy ropa zaznamenala nejvýraznější nárůst za více než šest let a kdy se Brent vyhoupl až nad 54 dolarů. V srpnu přitom ceny sestoupily na šestiletá minima a Brent klesl ke 42 dolarům za barel.

IEA očekává, že přetlak nabídky ropy na světových trzích potrvá i v příštím roce, protože růst poptávky po vzestupu opět zpomaluje a státy ropného kartelu OPEC nadále těží téměř rekordní množství této strategické suroviny. IEA snížila odhad růstu světové poptávky po ropě o 150.000 barelů na 1,21 milionu barelů denně.

Trhy se nyní budou znovu zaměřovat na vývoj zásob ropy na americkém trhu. Oficiální údaje vydá vládní Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 49,80 49,86 New York - Nymex WTI listopad 47,05 47,10

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK