Čína dokončila stavbu největší vodní elektrárny v Tibetu

13.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 13. října (ČTK) - Čína dokončila stavbu vodní elektrárny v Tibetu, která je zatím největší elektrárnou, která byla v tomto regionu postavena. Náklady na stavbu dosáhly 9,6 miliardy jüanů (36,1 miliardy Kč), uvedla dnes společnost Gezhouba Group, která je největším státním stavitelem přehrad v Číně. Kapacita elektrárny je 510 megawattů (MW).

Elektrárna se nachází na řece Jarlung Cangpo, která je horním tokem řeky protékající dále Indií a Bangladéšem a známé spíše pod názvem Brahmaputra. Od hlavního města Tibetu Lhasa je vzdálena zhruba 140 kilometrů.

Peníze na stavbu poskytla největší čínská elektrárenská společnost China Huaneng Group, která také bude elektrárnu o šesti blocích provozovat. První blok elektrárny začal vyrábět elektřinu již v roce 2011.

Všech šest bloků je nyní dokončeno a připojeno do sítě. Celková kapacita je 510 megawattů a do sítě by měla ročně dodat 2,5 miliardy kilowatthodin elektřiny. To by mělo stačit pro více než 600.000 domácností.

Řeka Brahmaputra je dlouhá 2900 kilometrů, teče jihovýchodně z Tibetu přes Himaláje do severovýchodní Indie, státu Arunáčalpradéš, dále pak do Bangladéše, kde se stéká s Gangou a vlévá do Bengálského zálivu.

Indie již dříve vyjadřovala obavy, zda přehrada na horním toku nenaruší dodávky vody v dalších částech toku. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing dnes uvedla, že obě strany o tomto problému stále jednají.

Tibetská část řeky Brahmaputra byla v energetickém plánu Číny na roky 2011 až 2015 označena za jedno z důležitých míst pro stavbu vodní elektrárny, spolu s řekami Salwin a Mekong, které také tečou do dalších států.

Kapacita vodních elektráren v Číně loni dosáhla 300 gigawattů, uvedla agentura Reuters. Země tak o rok dříve splnila cíl svého pětiletého plánu. Očekává se však, že výstavba nových elektráren v příštích pěti letech zpomalí, protože na trhu je přebytek elektrické energie a jsou problémy s připojováním nových elektráren do sítě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK