Americký dolar po horší statistice z Číny oslabuje

13.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. října (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje a vůči koši měn se propadl nejníže za tři týdny. K poklesu přispěla nejnovější statistika z Číny, která zaostala za očekáváním. To vyvolalo obavy o další vývoj globální ekonomiky a zvýšilo sázky investorů na to, že americká centrální banka (Fed) do konce letošního roku úroky nezvýší.

Kolem 17:15 SELČ euro vůči dolaru přidávalo 0,1 procenta na 1,1369 USD, k japonskému jenu však 0,1 procenta odepisovalo a nacházelo se na 136,25 JPY. Dolar vůči jenu odepisoval 0,2 procenta na 119,85 JPY. Ke koši šesti hlavních světových měn dolar ztrácel pouze nepatrně na 94,804 bodu, během dne ale spadl až na tříměsíční minimum 94,539 bodu.

Nejnovější statistika ukázala, že dovoz do Číny v září meziročně klesl zhruba o pětinu. Zpráva potvrdila pokles domácí poptávky, což zvyšuje tlak na to, aby Peking přijal další stimulační opatření.

\"Trh má obavy o poptávku po komoditách v Číně. Viděli jsme okamžité oslabení většiny cen komodit,\" řekl agentuře Reuters analytik společnosti Macquarie Thierry Albert Wizman.

Euro se stáhlo z počátečního maxima kvůli průzkumu důvěry v německou ekonomiku, který mezi investory a analytiky uskutečnil institut ZEW. Index důvěry se propadl hluboko pod dlouhodobý průměr, hlavně kvůli skandálu s měřením emisí u naftových vozů Volkswagenu a kvůli útlumu na rozvíjejících se trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK