Stavbami roku jsou most v Jaroměři i dostavba základní školy

13.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. října (ČTK) - Stavbami roku 2015 jsou Komenského most v Jaroměři, dostavba základní školy v Dobřichovicích, podzemní komplex na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi, nástavba vysoké pece Bolt Tower v Ostravě a obnova budov v areálu Důl Hlubina tamtéž. Výsledky dnes večer vyhlásila Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje.

Do letošního 23. ročníku soutěže přišlo rekordních 72 přihlášek. Z nich porota v září vybrala 15 finalistů a nyní i vítěze. Bez ocenění nakonec zůstaly například Trojský most nebo multifunkční centrum Quadrio v Praze.

Kromě hlavní kategorie byl již podruhé vyhlášen také titul Zahraniční stavba roku. Letos ho získala administrativní budova AGC Glass Building ve městě Louvain-la-Neuve v Belgii. V kategorii Urbanistický projekt roku 2015 zvítězil územní plán města Sušice.

Titul Stavba roku mohou každoročně získat nové i rekonstruované budovy, urbanistické realizace veřejného prostoru, úpravy krajiny, pozemní bytové i nebytové budovy, dopravní a inženýrské stavby i specifická stavební díla. Podmínkou pro přihlášku do letošního ročníku bylo dokončení a uvedení do provozu nebo zkolaudování v období od června 2014 do května 2015.

Stavebnictví se v letošním roce v ČR daří. Stavební produkce v jednotlivých měsících meziročně roste v řádu jednotek procent. Důvodem je hlavně dočerpávání evropských fondů. Poslední čísla Českého statistického úřadu ze srpna dokumentují meziroční zvýšení produkce o 4,7 procenta po silném červencovém růstu o 12,3 procenta. Růst táhnou inženýrské stavby, které nahradily výpadek v pozemním stavitelství.

Stavby roku 2015: Autor/projektant Investor Dodavatel Bolt Tower v Ostravě - nástavba vysoké pece č. 1 Josef Pleskot/AP Atelier Dolní oblast Vítkovice ING Steel Zpřístupnění a nové využití NKP Hlubina v Ostravě Milan Šraml, Jan Malík, A-LT architekti Dolní oblast Vítkovice Stamont - Pozemní stavitelství Dostavba základní školy v Dobřichovicích Šafer Hájek architekti/AED project Město Dobřichovice Subterra Komenského most v Jaroměři Mirko Baum, David Jaroš, Vladimír Janata/Excon Město Jaroměř Společnost Jaroměř Podzemní komplex v severní části Staroměstského náměstí v Mladé Boleslavi Michal Hlaváček, Karel Musil, Zdeněk Holek, Ditta Johanovská Statutární město Mladá Boleslav Energie - stavební a báňská

Zdroj: Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK