Akcie v USA v úterý klesly kvůli Číně a obavám z nízkých zisků

14.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. října (ČTK) - Americké akciové trhy v úterý klesly. Náladu investorů podkopávaly nové obavy ze zpomalování hospodářského růstu v Číně. Trhy stahoval především pokles akcií biotechnologických firem. Americký dolar v úterý sestoupil až na nejnižší hodnotu za tři týdny.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,29 procenta na 17.081,89 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,68 procenta na 2003,69 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite ztratil 0,87 procenta na 4796,61 bodu.

Úterní statistika ukázala, že dovoz do Číny v září meziročně klesl zhruba o pětinu. Zpráva potvrdila pokles domácí poptávky, což zvyšuje tlak na to, aby Peking přijal další stimulační opatření.

Indexy S&P 500 a Nasdaq táhly dolů akcie v sektoru biotechnologií. Podle analytika Johna Careye chování na trhu ovlivňovala nervozita z výsledkových zpráv za třetí čtvrtletí, které velké firmy zveřejní v příštích týdnech. Vzhledem k tomu, že nejsou v dohledu žádné slušné nové hospodářské statistiky, podle něj panuje opatrnost a čeká se, kdy se americká centrální banka (Fed) rozhodne zvýšit úrokové sazby.

Americký dolar ke koši šesti předních světových měn během dne klesl až na 94,539 bodu, tedy minimum za tři týdny. Většinu ztrát ale posléze smazal a před koncem newyorského obchodování se pohyboval kolem 94,759 bodu s nepatrnou ztrátou. Euro k dolaru během dne stouplo až na třítýdenní maximum 1,1411 USD, po zprávě institutu ZEW o prudkém poklesu důvěry analytiků v německou ekonomiku ale z tohoto maxima sestoupilo a naposledy se pohybovalo na 1,1381 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK